МОЛИТВА УЧЕНИХ ЉУДИ: Ако желите напредак ЧИМ УСТАНЕТЕ ОДВОЈИТЕ МИНУТ ЗА ОВО и гледајте како вам се живот мења !

Из живота Светог Евпла остало је забележено да је био ђакон у Катани Сицилијској где је у то време живео значајан број хришћана. Чувши да се Христово учење на том острву брзо шири, цар Диоклецијан послао је извесног војводу Пентагура, да уништи све хришћане које тамо нађе.

[geot_dropdown flags="yes" regions=""]

Међутим, када је стигао на Сицилију, Пентагур не нађе ниједног верника јер су се сви на време сакрили. Тада неко оптужи Светог Евпла да га је видео како околи “иде с неком књигом код тајних хришћана, и чита им ту књигу”.

Та књига заправо је било свето Јеванђеље и Римљани због тога ухапсише Евпла, обесише му књигу о врат и одведоше га у тамницу где је изгладњиван недељу дана. Након овога, светитеља подвргоше страшним мукама. Силно су га тукли гвозденим моткама, а он им се према предању ругао: “Ове су муке за мене као паучина, нађите неке љуће”.

По предању, када су Светог Евпла извели на губилиште, он је отворио Библију и почео да чита из ње окупљеном народу. Чувши његове речи и видевши како истрајно страда због својих уверења многи повероваше у Христово учење и постадоше хришћани.Према историјским записима Свети мученик и архиђакон Евпло пострадао је 304. године, а његове чудотворне мошти данас леже у једном селу близу Напуља званом Вицо делла Батониа.

Стари Светог Евплоа сматрају заштитником “људи од пера”, учењака и мислилаца који често страдају због својих ставова и уверења. Верује се да овај мученик бдије над њима и да ће помоћи свакоме ко му се обрати овом молитвом:

“Мученик Твој Господе, Евпло, у страдању своме је примио непропадљиви венац, од Тебе Бога нашега, јер имајући помоћ Твоју мучитеље победи, а разори и немоћну дрскост демона: Његовим молитвама спаси душе наше.”

Такође, предање каже да ујутру чим устану, жене морају да се помоле овом светитељу, а да је грех гордости оно чега се морају одрећи, како би избегле несрећу која ће их пратити до краја живота.

Извор: Dnevno

[CBC show "y" country = "ba"]

Oglas

[/CBC] [CBC show "y" country = "rs"]

Oglas

[/CBC] [CBC show "y" country = "hr"]

Oglas

[/CBC] [CBC show "y" country = "me"]

Oglas

[/CBC] [CBC show "y" country = "mk"]

Oglas

[/CBC] [CBC show "y" country = "at"]

Oglas

[/CBC] [CBC show "y" country = "de"]

Oglas