ЧУДО НА СВЕТОЈ ГОРИ: Овако Богородица упозорава жене које желе да ПРЕКРШЕ ПРАВИЛО и посете ово свето место!

Још одавно је познато да на Светој гори постоје строги закони по којима је женама забрањено да кроче на то подручје.

[geot_dropdown flags="yes" regions=""]

Ипак, кроз историју се догађало да су многе жене моћника желеле да прекрше ово монашко правило, а царици Јелени, жени Душана Силног то јечак пошло за руком, па је до данас остала једина жена која је крочила на ово свето тло.

У легендама је остало забележено да је сама Пресвета Богородица запретила неким женама које су хтеле да уђу на Свету гору. Такав је био случај у манастиру Ватопеду. Тамо постоји једна чудотворна фреска која се зове Антифонитрија – Она која одговара.

Када је византијска принцеза, пожелевши да види цркву коју је њен отац цар као ктитор подигао, дошла да посети Ватопед, она је улазећи у тај новоподигнути храм чула глас саме Пресвете Богородице, који је долазио од њене фреске:

– Немој да улазиш даље, овде постоји друга царица!

Већ у то време углавном није било дозвољено женама да долазе на Свету гору, али могле су царице да је посећују у неким посебним ситуацијама. Када се десило то чудо, онда су оци Светогорци тадашњи схватили да сама Пресвета Богородица жели да се овај принцип у потпуности испуњава и од тог времена то правило важи.

Један други случај, када је наша Мара Бранковић тадашња султанија, дошла у манастир Светог Павла, који је тада био насељен српским монасима, и када им је донела велики благослов – дарове којима су мудраци са Истока даровали Богомладенца Христа, који се још увек чувају у манастиру Светог Павла.

Она је изашла из брода и кренула, али и њој се јавила Пресвета Богородица само неколико десетина метара од мора и забранила јој да иде даље. Мара је ту предала дарове и одмах се вратила на брод. На том месту јављања Пресвете Богородице сада постоји један проскинитар са иконом Мајке Божије који је подсетник на ово чудо.

[CBC show "y" country = "ba"]

Oglas

[/CBC] [CBC show "y" country = "rs"]

Oglas

[/CBC] [CBC show "y" country = "hr"]

Oglas

[/CBC] [CBC show "y" country = "me"]

Oglas

[/CBC] [CBC show "y" country = "mk"]

Oglas

[/CBC] [CBC show "y" country = "at"]

Oglas

[/CBC] [CBC show "y" country = "de"]

Oglas