ШТА СЕ ДЕШАВА СА ДУШОМ У ТРЕНУТКУ СМРТИ: Ево како је то представљено у хришћанству…

Суђење душама

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Svima koji imaju proširene vene čitajte dok ne izbrišu!


Sponsored by logo
Oglas Oglas Oglas
Native Ad

Према библијском схватању човек се састоји од тела, душе и духа: тело је услов за човекову повезаност са овоземаљским, дух је исти такав услов за његову повезаност са Богом, извором и дахом Живота. У души су тело и дух спојени у особу која каже “ја”.

Из тог разлога, после смрти људско биће нестаје као такво: тело се распада у гробу и душа остаје заробљена у шеолу (“боравишту мртвих”), пре него што се божанском милошћу трансформише.

Узношење душа

Према херметици, у универзуму постоје три врсте душа: интелигентна душа, чулна душа и вегетативна душа. Вегетативна душа се налази само у биљкама, чулна и вегетативна у животињама, а сва три облика у човеку, бићу способном за све. Зато, у ширем смислу, хришћанство, јудаизам и ислам инсистирају на обавезном узношењу душе.

Тако у Старом завету, кошута представља душу што тежи Богу: “Као што кошута тражи потоке, тако душа моја тражи тебе, Боже!” На хебрејском се душа, која може да има више имена, назива се и нефеш, а та реч истовремено означава крв, грло и унутрашње биће неке особе. Али уопштено говорећи, душа се скоро свуда поистовећује са дахом и самим тим се сматра почетком живота: то је порекло латинске речи анима и грчке псyцхе, коју представља лептир.

ШТА СЕ ДЕШАВА СА ДУШОМ У ТРЕНУТКУ СМРТИ

Према хришћанском предању, бесмртна душа се одваја од тела у тренутку смрти. Средњи век симболично представља тај излазак из тела птицом која излеће из покојникових уста, најчешће голубицом.

На приказима Страшног суда често се виде анђели и демони како се отимају о душу, или свети арханђел Михаило како их мери на ваги. Они који су продали душу ђаволу, попут Фауста, и сви они који ће бити осуђени на пакао зову се проклете душе.

 

Извор: опанак.рс

Similar Posts