BAJDEN “NANIŠANIO” BALKAN! Saopštio najnovije planove, pa pomenuo i Kosovo

Američki predsednik Džo Bajden najavio je povratak direktnog američkog pristustva na Balkanu

Native Ad

Bajden je tokom posete Stejt Departmentu poručio da će obnoviti savezništva u svetu kako bi se lakše suočili sa izazovima pandemije, klimatskim promenama i drugim bezbednosnim izazovima.

On je rekao da je pitanje izbeglica u svetu jedan od globalnih problema, a kako bi popravio moralno liderstvo, najavio je potpisivanje uredbe za obnavljanje programa prijema izbeglice.

Kao jedan od prioriteta nove administracije biće rat u Jemenu.

Oglas Oglas Oglas

Bajden je objavio da je Tim Lenderking imenovan za posebnog izaslanika za Jemen.

Predsednik Amerike najavio je i povratak na “čvrste” pozicije što podrazumeva obustavljanje povlačenja vojnika iz Nemačke koje je ranije želeo da sprovede bivši predsednik Donald Tramp.Stejt DepartmentFoto: Profimedia

O Balkanu

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Svima koji imaju proširene vene čitajte dok ne izbrišu!


Sponsored by logo

Tokom posete Stejt Departmentu, Bajden nije izričito pominjao region zapadnog Balkana. Ali, kako navodi analitičar Ivica Puljić, to ne znači da ovaj deo Evrope neće biti u fokusu američke spoljne politike.

– Amerikanci, kako kaže Bajden, žele vratiti jedan proporcionalan odnos prema Srbiji, odnosno Kosovu. Oni smatraju da je Ričard Grenel na jedan način favorizovao Srbiju i sada se to želi vratiti na stare staze. Ali jedno je sigurno. Bajdenova administracija sigurno neće podržati bilo kakvu razmenu teritorija – rekao je Ivica Puljić za Al Džaziru.

On isitiče da će u narednom periodu i Bosna biti u fokusu američke spoljne politike. 

– Bajden će želeti dovesti do nekih ispravki Dejtonskog mirovnog sporazuma – rekao je Puljić dodajući da za sada ne zna šta to konkretno znači. 

Similar Posts