KOD SVEKRVE MI JE SVE SMETALO, ALI JEDAN SUSRET JE TO PROMENIO: Vranjanka otkrila kako je jedna rečenica rešila VEČITI SUKOB!

Nedorečen i uvek intrigantan je odnos između snaje i svekrve, a može se reći i između zeta i tašte. To je ta relacija i tako je od “pamtiveka”

Šta je to toliko nerešivo, da bi ovaj odnos bio pojednostavljen. O tome su otvoreno progovorile jedna snaja i jedna svekrva. Nećete verovati , ali “večiti sukob” koji je bio na pomolu rešen je samo jednom jedinom rečenicom.

Native Ad

“Nije se naš odnos mnogo razlikovao od odnosa drugih snaja i svekrva. Smetalo je pogotovu meni kad se zajedno nađemo u kuhinji. Bilo je tesno. Ona je imala svoje navike u ređanju posuđa, kuvanju, širenju veša, sklapanju istog. Hiljadu razlika je bilo prisutno, jer sam ja ponela iz svoje kuće i od svoje majke drugačije navike. I naravno nikad nisam razmišljala niti se zapitala da li je barem u nekom delu tih poslova ispravnije ono kako moja svekrva radi, a ne ja. A i zašto bih kad je majka jedna jedina, ona sve najbolje radi i sve najbolje zna, i tu se završava svaka priča. započinje priču J.Z.(30) iz Vranja, mlada žena koja je hrabro otvorila dušu sa najboljom namerom da pomogne drugim snajama, pa i svekrvama u rešavanju međusobnih nesuglasica i nastavlja:

“Iskreno nikad nisam uzimala u obzir i nije me doticalo to što je i ona nečija majka, svom detetu jedna jedina koja ako ćemo “mojom logikom razmišljanja” sve najbolje zna i ume. Priznajem sada sa ove distance da nisam imala širinu u sagledavanju ovakvih životnih situacija i složenih odnosa između snaje i svekrve”.

Svekrva
FOTO: PROFIMEDIA

Kaže da ju je iritirao i svaki dobronamerni savet svekrve oko čuvanja dece u njihovom odrastanju, kad su prehlađena, kada noću plaču, kada ih muče zubići itd.

“Iako se žena savetujući me uvek ograđivala da je to njeno iskustvo , i njen stav ne namećući ništa rečeno. Ne mogu da objasnim zašto mi je sve to smetalo. U mnogim situacijama pokazalo je iskustvo, susretala sam se sa stvarima o kojima mi je baš ona govorila, “moja svekrva”, ali nisam htela sebi da priznam”, navodi J.Z.

Oglas Oglas Oglas

Situacija je bila i više nego kompleksna . Međutim, tako je bilo sve do trenutka kada se J.Z.(30) susrela sa jednom bakom koja je u obližnjem parkiću šetala unuke koji su se zaigrali sa njenim mališanima.

“Baka V.V. (62) je bila veoma brižna i strpljiva, visprena, i sa puno ljubavi se ophodila prema unucima, dečaku i devojčici. Jako prijatna kao sagovornik pričala je o svemu što je vezano za njene unuke ističući da je najvažnije da su zdravi, jer i najmanja prehlada unese veliki nemir u porodicu.

“Jako mi je teško kad zbog temperature, zapušenog nosa, upale uha ne spavaju. Mama i tata ih strpljivo po celu noć nose u rukama, sutradan iscrpljeni odlaze na posao”, pričala je ona, a ja sam i dalje bila ubeđena da je tašta, a ne svekrva.

Svekrva
FOTO: SHUTTERSTOCK

A onda se sama spontano razotkrila izgovorivši rečenicu koja mi i dan danas odzvanja u ušima i koju neću zaboraviti nikada, jer me naterala da dobro razmislim o odnosu snaje i svekrve”, navodi J.Z..

“Tako sam ponosna na svoju snaju koja se toliko trudi oko dece, a moj sin je prati u tome, a kako i ne bi. U stanju je da cele noći presedi sa uspavanim detetom u naručju. I ako oka nije sklopila sutradan nije neraspoložena, ne pokazuje nervozu, mada bi i to bilo opravdano. Nijednog trenutka se nisam osetila suvišno, jer mi je više puta rekla “puno nam pomažete i hvala vam na tome, jer imate i druge unuke, misleći na decu moje ćerke”.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Svima koji imaju proširene vene čitajte dok ne izbrišu!


Sponsored by logo

Ja sam umesto odgovora potpuno spontano jednom prilikom izgovorila samo jednu jedinu rečenicu koja je nasmejala, a onda i rasplakala moju snaju . “Želim ti da dobiješ snaju upravo onakvu kakvu sam ja dobila i veruj mi bićeš zadovoljna, srećna i spokojna i zbog svog deteta, ali i unuka”. Zagrlila me je i izustila “hvala Vam na ovakvom blagoslovu , potrudiću se nadam se da ću i ja biti svekrva poput Vas “, sa puno topline pričala je baka V.V. (62).

Na kraju mudra i iskrena svekrva je objasnila da svaka, ali svaka majka bez obzira da li je tašta, ili svekrva podnosi mnogo i žrtvuje sebe kako bi najpre podarila život svojoj deci, a onda ih izvela na put školovala ih, trudeći se i brinući da budu zdravi. A onda dođe vreme kada se sa puno ljubavi posveti i unucima.

“Iza svake majke su neprospavane noći, suze, briga i želja da deci nikada u životu ne nedostaju zdravlje, ljubav i sreća. Jedna je majka, ali to važi i za kćeri i za sinove bez razlike”, ističe V.V. i dodaje:

“Ne moramo da se volimo, ali bi trebalo da se poštujemo”. Svaka majka svoje dete voli najviše na svetu, i svaka je za svoje dete jedna jedina, najvoljenija, a to važi i za žensku i za mušku decu i to niko i ništa ne može da promeni. Svako dete je i kad dobije svoju porodicu najslobodnije i najsigurnije pored svoje majke, i tu je najveća toplina za njega, razumljivo “, rekla je tako jednostavno V.V. Istina koja mora i da se prihvati .

“Sada više razumem svoju svekrvu, a možda se i više trudim ne znam, na kraju nije ni važno. Mnogo je lakše i bez tenzije. I eto ponekad se našalim i sa svojim prijateljicama na ovu temu. Razmišljamo da li bismo bile zadovoljne da dobijemo snaje kakve su dobile naše svekrve. Vremena se menjaju, a i generacije ko zna….”, zaključuje sa osmehom ova mlada Vranjanka J.Z.(30).

Kurir.rs/T.S.

Similar Posts