Konzumirajte ove namirnice i vaša krvna slika će se poboljšati

Kada krv nema dovoljno zdravih krvnih zrnaca, odnosno hemoglobina- molekula koje nose kisik od pluća do tkiva, nastaje anemija.

Ljudi koji imaju anemiju uglavnom imaju kraći dah, osjećaju konstantni umor, blijedi su, imaju nesvjestice, glavobolje, bolove u grudima i različite infekcije.

Najčešći uzrok anemije je nedostatak gvožđa. Međutim, postoje namirnice koje obiluju gvožđem i koje liječe anemiju.

U nastavku pogledajte koje su to.

1.Crveno meso
Crveno meso je bogato gvožđem, pogotovo govedina jer sadrži najveću količinu minerala. Ovo meso je također dobro i za kožu i mišiće.

2.Špinat
Pola šolje špinata sadrži 20% gvožđa koje nam je potrebno na dnevnoj bazi, što znači da je odličan borac protiv anemije.

3.Zrnasto povrće
Jedna šolja zrnevlja – graha, soje, sočiva, graška sadrži oko 5 miligrama gvožđa.

4.Cikla
Cikla je naročito dobra za krv jer sadrži visok nivo gvožđa i pomaže kod prečišćavanja krvi.

5.Kikiriki
Kikiriki također sadrži gvožđe i njegovom redovnom upotrebom ćete uspjeti da iskorijenite anemiju.

6.Ovsena kaša
Ovsena kaša je odličcan izbor za doručak jer će vam dati snagu i pomoći vašem tijelu da proizvede dovoljno krvnih zrnaca. Za najbolji rezultat, možete kupiti ovsenu kašu koja je dopunjena sa još više gvožđa i B vitaminom.

7.Kruh od cijelog zrna
Jedno parče kruha od cijelog zrna može obezbijediti 6% gvožđa na dnevnoj bazi koje našem organizmu treba. Također možete dodati i ostale proizvode od cijelog zrnevlja, kao što su tjestenine i žitarice za doručak, smeđa riža, kim i amarant.

8.Jaja
Jaja sadrže gvožđe, vjerovali ili ne. Jedno jaje dnevno može da pomogne u povećanju depozita gvožđa.

9.Nar
Nar je prilično bogat gvožđem i vitaminom C i jako je zdrav.

10. Paradajz
Paradajz je još jedno povrće koje može spriječiti daljnju anemiju, Bogat je vitaminom C i likopenom – crvenim pigmentom koji je poznat po svojoj spospobnosti da se bori protiv stanica raka.

11. Med
Med je bogat gvožđem i možete ga koristiti kao zamjenu za šećer. Sadrži i dosta drugih vitamina i minerala koji su potrebni za zdravlje i pravilno funkcioniranje tijela.

Similar Posts