NOVI STAV “SZO”! Tvrde da trudnice mogu da se vakcinišu?

Svetska zdravstvena organizacija promenila je smernice u vezi sa vakcinacijom trudnica protiv koronavirusa.

Native Ad

Iako je SZO do sada bila na stanovištu da bi trudnice trebalo da budu izuzete iz imunizacije, osim ukoliko ne pripadaju rizičnim kategorijama, sada su drugačijeg stanovišta.

 Vakcine kompanija “Fajzer-Bajontek” i “Moderna” nisu testirane na trudnicama, ali nisu pokazale štetne efekte u ispitivanjima na životinjama. Tehnologija koja se koristi u ovim vakcinama poznata je kao sigurna i bezbedna, istakli su američki stručnjaci, a SZO je u svom saopštenju naglasila:

Oglas Oglas Oglas

– Na osnovu onoga što znamo o ovoj vrsti vakcine nemamo nijedan konkretan razlog da verujemo da će postojati specifični rizici koji bi premašili koristi vakcinacije za trudnice.

Njihova preporuka sada je usklađena sa smernicama američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti. – Ovo je dobra prilika trudnicama da se vakcinišu i zaštite od teških rizika koje može da izazove kovid 19. Ovo je dobra vest i za buduće mame i za njihovo potomstvo – izjavila je za Njujork tajms dr Dženiz Džejmison, profesor ginekologije sa Univerziteta Ejmori u Atlanti.Foto: Reuters

Međutim, ginekolog Aleksandar Ljubić istakao je da je stav medicinske struke da se trudnice ne vakcinišu protiv virusa korona i dodao da je preporučena vakcinacija samo ako trudnice rade s kovid pacijentima ili imaju određene bolesti, transplantiran organ, neka hematološka oboljenja. On je rekao da stav SZO nije dovoljno potkrepljen dokazima. – Ne postoje studije o efektu vakcinacije na trudnoću. Nijedan proizvođač vakcina nije uključivao trudnice u grupu ispitanika. Najveća svetska udruženja, američka, engleska, evropska, ne predlažu sistemsku vakcinaciju trudnica – rekao je Ljubić.Foto: Reuters

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Svima koji imaju proširene vene čitajte dok ne izbrišu!


Sponsored by logo

Naglasio je da je RNK nova vakcina, da nije tradicionalna, da saznanje govori da će “verovatno biti bezbedna”. – Nisu ni sve klasične vakcine dozvoljene u trudnoći – MMR, be-se-že, protiv tuberkuloze – istakao je Ljubić.

Doktorka Ana Gligić, koja je svojevremeno bila u prvim redovima borbe s epidemijom variole vere, rekla je  da nije tačno da oni koji planiraju potomstvo ne treba da prime vakcinu.

– Poznato je da u trudnoći ne treba da se primi, ali ako planiraju, ono što će primiti s vakcinom će biti eliminisano pojavom antitela nakon 21 dan i nema nikakve opasnosti za buduće potomstvo. Vakcinisani ljudi svakako mogu da planiraju potomstvo.

Similar Posts