POZNATO KOLIKO JE NUS POJAVA NA VAKCINE DOSAD PRIJAVLJENO: Neželjene reakcije kratkotrajne

Dosad je prijavljena 71 neželjena reakcija Agenciji za lekove i medicinska sredstva

Agenciji za lekove i medicinska sredstva od početka vakcinacije do danas prijavljena je 71 neželjena reakcija na vakcinu protiv virusa korona, kaže direktor Agencije Saša Jaćović i dodaje da nije bilo neočekivanih reakcija na vakcinu.

On je rekao da su neželjene reakcije uobičajene – bolno mesto primene, otok, povišena temperatura, bolovi u mišićima, groznica, da su reakcije kratkotrajne i da nema mesta za zabrinutost.Sve reakcije kratkotrajnog karaktera

– Sve te reakcije su kratkotrajnog karaktera i vrlo brzo prolaze. One su predviđene i javljale su se i tokom kliničkih ispitivanja. Opisane su u sažetku karakteristika leka koje su dobili zdravstveni radnici – naveo je Jaćović.

Od 71 nus pojave na vakcinu, 47 su prijavili zdravstveni radnici, 15 nosioci dozvole za lek, a ostatak pacijenti.

Iz Agencije za lekove pozivaju sve da prijave nus pojave, a to mogu učiniti i onlajn na sajtu Agencije za lekove i medicinska sredstva.

Jaćović naglašava da je najviše prijava bilo za Fajzer vakcinu, zatim kinesku i na kraju rusku.

Na globalnom nivou u imunizaciji stanovnika koristi se devet vakcina koje su dobile dozvolu. Jaćović kaže da je u ovom trenutku još 236 proizvođača u različitim fazama studija za registraciju kovid vakcine.

– Neke od njih su u pretkliničkim fazama, manji broj u kliničkim. Tržište vakcina je vrlo razvijeno i mi u narednom periodu očekujemo dosta zahteva za registraciju tih vakcina u Srbiji – rekao je Jaćović i naglasio da će Agencija kao i do sada brzo reagovati i svoje poslove završiti u što kraćem roku.Devet registrovanih vakcina na globalnom nivou

Od devet vakcina koje su na globalnom planu u upotrebi u najviše zemalja je zastupljena Fajzer- Biontek vakcina, a zatim vakcine ostalih proizvođača – kineska, Moderna, AstraZeneka, ruska Sputnjik V.

Upitan da li su nove količine ruske Sputnjik V vakcine, koje su stigle u našu zemlju u petak 29. januara, dobile sertifikat ALIMS-a , on je rekao da je dozvola izdata istog dana uveče.

– Mi smo već uveče izdali i uvoznu dozvolu i sertifikat analize za seriju koja je stigla i kojom će moći da se vakciniše 20.000 građana. Već od subote ruska “Sputnjik ve” vakcina je na punktovima – naveo je on.

Posao Agencije za lekove nije samo da izdaje sertifikat za vakcinu, već su njihovu dozvolu morali da dobiju svi aparati koji su stigli u našu zemlju tokom epidemije virusa korona od marta prošle godine – respiratori, oksometri, ali i zaštitna oprema – maske, slafanderi, rukavice, ako i lekovi koji se koriste u terapiji.

Similar Posts