SKANDAL TRESE HRVATSKU: Roditelji nisu odvodili bolesnu decu kod lekara, tužilaštvo odmah reagovalo

Majci i njenom nevenčanom suprugu preti kazna zatvora

Native Ad

Mučni detalji grubog zanemarivanja dece izlazili su na videlo poslednjih nekoliko dana – od smrti bebe u Bjelovaru koju roditelji nisu redovno odvodili pedijatrima do bebe iz Pule koja je progutala komad tablete “ekstazija” pa je u teškom stanju dovezena u bolnicu.

Novi slučaj nemara roditelja beleži se na severu Hrvatske. Opštinsko državno tužilaštvo u Čakovcu podiglo je optužnicu protiv majke osamnaestero dece i njenog nevenčanog supruga koji s njom ima troje zajedničke dece. Tereti ih da su u razdoblju od 30. jula 2017. do avgusta 2020. godine, uprkos upozorenjima lekara i službenika Centra za socijalnu rad, decu u dobi od dve i tri godine nisu vodili na redovne sistematske preglede pa deca nisu ni redovno vakcinisana.

Oglas Oglas Oglas

Kad bi deca bila bolesna, nisu ih vodili lekaru, a tek bi u hitnim situacijama otišli u bolnicu na prijem. Decu nisu vodili ni na zakazane kontrolne preglede niti im davali propisanu terapiju, a propustili su da ih odvedu i na preporučene specijalističke preglede, čime su ozbiljno ugrozili zdravlje i psihofizički razvoj svoje malodobne dece, navodi se u optužnici. Tužilaštvo za svakog od roditelja traži jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, uslovno na tri godine. Roditelji nisu želeli da iznose odbranu pri ispitivanju ni na početku u svojstvu osumnjičenih niti kasnije kao okptuženi. Službenica Centra za socijalnu rad rekla je tokom istrage da u vanbračnoj zajednici između njih dvoje rođeno troje dece. Deca tri godine nisu bila kod pedijatra. Tek kad bi se radilo o nekom hitnom stanju, vodili su ih u bolnicu, no nakon otpuštanja iz bolnice nisu se pridržavali propisanih termina za kontrolne preglede.

Jedno dete ima više različitih dijagnoza, od alergije na hranu do cista na bubregu i laringitisa, no ni njega nisu vodili na preglede. Nisu se pridržavali ni uputa o prehrani deteta i terapija nužnih za stanja u kojem se dete nalazi. Centar za socijalni rad više je puta dobijao dopise iz Klinike za dečje bolesti u Zagrebu o tome da je jedno dete više puta primljeno u hitnoj pedijatrijskoj ambulanti zbog različitih tegoba i opšeg lošeg stanja, no nakon toga roditelji više nisu dolazili po terapije i na kontrolne preglede. Zbog toga je jedno dete nakon hospitalizacije u januaru 2020. zbrinuto u hraniteljskoj porodici, gde se još uvek nalazi. Hranitelji nisu mogli da ga upišu u jaslice jer nije vakcinisano. Roditelji od tada nisu pokazali interes za kontaktom s njim.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Svima koji imaju proširene vene čitajte dok ne izbrišu!


Sponsored by logo

Žive od porodne naknade?

Budući da se porodica stalno seli, otežano je i provođenje mere porodično-pravne zaštite. Ne zna se od čega se porodica uzdržava jer nisu korisnici novčanih pomoći od strane Centra, pa se pretpostavlja da im je jedini izvor prihoda porodna naknada.

Opšinski sud u Čakovcu je u februaru 2020., doneo privremenu meru kojom se roditeljima oduzima pravo na stanovanje s malodobnom decom. Jedno dete je smešteno u hraniteljsku porodicu.

Similar Posts