TOPI SE I SIBIR: Zbog nestanka „trajnog mraza“ suočavamo se sa bolestima i glađu, a bezbednost nam je OZBILJNO UGROŽENA

FOTO: PRINTSCREEN

Globalno zagrevanje je dovelo do topljenja Arktika i Sibira, koji se zagrevaju dvostruko brže od ostatka sveta,a trajni mraz- permafrost, nestaje.

Sve češće se pojavljuju stvari koje su bile pod dubokim ledom, te su očuvane od truljenja. Tako su pronađeni razni ostaci poput vučje glave stare 10 000 godina i čitavog mamuta.

Nestanak permafrosta deformiše zemljište i uništava štale i kuće, dok su poplave česta pojava. Životinje u velikoj meri migriraju iz svojih staništa.

Veoma je ugrožena je ruska oblast Srednekolimsk, gde je leto nekada trajalo od 1. juna do 1. septembra dok sada počinje nekoliko nedelja ranije, a završava se kasnije. Januarske temperature su bile oko -59  stepeni Celzijusa a sad su oko -46.

Prosečna temperatura u ovoj oblasti je sa -10 stepeni porasla na -7,5 stepeni.

Novi klimatski uslovi polako tope zemlju tako da se površinski sloj leti otkravljuje, a zimi se ponovo smrzava dok se sada sloj topi do 3 metra dubine, a ranije se topio manje od metra u dubinu, zemlja postaje vlažnija, a kiša i sneg još više ubrzavaju otapanje te vrlo često dolazi i do poplava.

Šume su postale dom za mnoge biljke i insekte koji dotad nisu viđeni na ovom području. Ribolovci imaju problem jer je ranije riba bila sigurna u 7 metara dugom permafrostu dok sada riblje meso truli.

Dok se trajni mraz topi, zemljište tone i teren se transformiše u niz kratera i bregova- termokrast. Poljoprivrednici su zamenili krave domaćim konjima koji manje jedu, ali i daju manje mleka.

Stanovnici se suočavaju sa bolestima, glađu, kuće im se ruše usled topljenja leda, a područja su poplavljena a samim tim i manje bezbedna.

Pre mnogo godina ,seoski put išao je ravn , a čitavom njegovom dužinom nizale su se štale. Blatnjava staza ispunjena kraterima sada jedva da podseća na taj put.

Similar Posts