U čemu je tajna Kleopatrine ljepote: Kod muškaraca je izazivala požudu, a kod žena zavist i ljubomoru

Native Ad

Stari Egipćani su vjerovali da su lijepe žene dar od bogova, a pripadnice ljepšeg pola su zavidnim očima gledali kako legendarna egipatska kraljica bez imalo truda osvaja poglede i srca najpoželjnijih muškaraca tog doba

Oglas Oglas Oglas

U drevnom Egiptu šminka i kozmetički rituali uveliko su pored žena, koristili i muškarci. Osim u svrhu uljepšavanja u drevnom Egiptu, kozmetički tretmani su imali i terapeutski učinak. Koža se njegovala kupkama od mlijeka i ljekovitim uljima kako bi se spriječilo isušivanje uzrokovano vrelom i suhom pustinjskom klimom.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Svima koji imaju proširene vene čitajte dok ne izbrišu!


Sponsored by logo

Kleopatrin tajni miris je izluđivao muškarce

Mnogi vjeruju da je upravo prelijepa egipatska kraljica bila ta koja je započela trend kupanja u mlijeku. Tačan recept za pripremanje Kleopatrine kupke nikada nije otkriven, međutim poznato je da u čitave bazene znala sipati toplu vodu i magareće mlijeko koje je najviše voljela jer sadrži veliki procenat masnoća i pomaže suhoj i dehidriranoj koži. Kiseline u mlijeku su uništavale mrtve stanice kože, a vitamini A i E su licu davali odmoran i svjež izgled.

Kada se nije opuštala u ljekovitim kupkama, Kleopatra je sate provodila šmikajući se pred ogledalom, ali ne skupim maskarama koje danas vidite na reklamama. Nekada su žene u ovu svrhu koristile mljeveni bakar zajedno sa pečenim bademom kako bi se dobila smeđa sjenka za oči.

Ono što je potpuno zaludilo Marka Antonija i Cezara nije bila samo Kleopatrina nesvakidašnja ljepota već i predivni miris kojeg je ostavljala iza sebe. Naime, Kleopatra je u svoje kupke često dodavala ulje jasmina što je muškarce ostavljalo bez daha i bez ikakve sposobnosti da joj kažu „ne“.

Med umjesto šampona

S obzrom da u ta davna vremena nije bilo sapuna, Egipćani su se kupali i čistili mješavinama mirisnih ulja, limete i parfema. Med je bio jedan od najdragocjenijih namirnica tog doba a Kleopatra ga je redovno koristila u kupkama i tretmanima za kosu i ice. Hemijska svojstva meda su privlačila i zadržavala vodu tako da je i do danas med ostao prirodna osnova za mnogobrojne kozmetičke proizvode poput šampona, krema za kožu i balzama.

Također, da bi spriječila pojavu bora, na kožu je nanostila kremu na bazi voska koja bi joj davala izgled žive statue. Obraze je sjenčila finim prahom od crvene gline a usne mješavinom crvene gline i ljepljivog taloga vina i kupina.

Koliko je pazila na svoj izgled govori i činjenica da je Kleopatra spavala sa zlatnom maskom na licu kako bi sebi obezbjedila uvijek svjež jutarnji izgled i vječnu mladolikost,piše Aura

Similar Posts