VEČITO PITANJE NA KOJE MNOGI NE ZNAJU ODGOVOR: Evo zašto žene NE SMEJU da idu na SVETU GORU!

FOTO: PIXABAY

Planina, koja je zapravo poluostrvo površine 335 kvadratnih kilometara, možda je i najveća oblast na svetu kojoj žene, pa čak ni životinje ženskog pola, ne smeju da pristupe, piše BBC.

Prema autoru knjige „Mount Athos: Renewal in Paradise“ dr Grahamu Spiku, tipik iz 10. veka zabranjuje da se na Svetu goru dovode ženke životinja, ali ništa ne navodi o ženama, jer „svi znaju da ženama nije dozvoljen pristup u muškim manastirima“. Ipak, postoji još jedan razlog zbog kog je ženama pristup zabranjen, a povezan je sa pravoslavnim predanjem.

FOTO: WIKIPEDIA

– Prema predanju, Bogorodica je skrenula s kursa kada je pokušala da doplovi do Kipra i stigla je do Svete gore. Toliko joj se dopalo, da je molila svog sina da tu zemlju naziva svojom i on se složio. Atos se još zove „baštom majke Božje“, u čast njene slave i ona je jedina predstavnica svog pola na tom poluostrvu – kaže Spajk.

FOTO: PRINTSCREEN

Jedini izuzetak, kada je reč o zabrani dovođenja ženki životinja, predstavljaju mačke, verovatno zato što efikasno love miševe i divlje životinje, jer njih ne mogu kontrolisati. Neke žene su, međutim, posetile poluostrvo uprkos zabrani, piše BBC. Tokom Grčkog građanskog rata, između 1946. i 1949. godine Sveta gora dozvolila je svim izbeglicama među kojima je bilo i žena da kod njih pronađu utočište.

FOTO: WIKIPEDIA

Takođe, 1953. jedna Grkinja Marija Poimendou maskirana u muškarca došla je na Atos i tamo provela tri dana, posle čega je Grčka donela zakon koji zabranjuje ženama da odlaze na Svetu goru i propisuje kaznu od 12 meseci zatvora za one koje ga prekrše. U skorije vreme, pravilo je prekršeno kada su ukrajinski krijumčari ostavili na Atosu četiri Moldavke 2008. godine, koje je na kratko zadržala policija, ali su im monasi obezbedili pomilovanje.

(Izvor: Telegraf)

PODELITE ILI POŠALJITE VAŠIM PRIJATELJIMA

Similar Posts