(VIDEO) Hrvatski policajci tuku i bičuju migrante!

Nemački Špigl objavio je tekst u kome tvrdi da hrvatski policajci tuku migrante prilikom pokušaja prelaska granice iz BiH.

Osim izjava migranata, objavili su i video na kojem se vide pretučeni migrant s bosanske strane granice u mokrim pantalonama i bez cipela, i uniformirane osobe s druge strane. Po svemu sudeći radi se o migrantima koji su pokušali da kriminalnim putem nepozvani uđu u Hrvatsku, a nisu hteli ni da se vrate nazad pa su usled opiranja policiji završili sa povredama.

Špigl je sproveo istraživanje u saradnji s “Lajthaus riportsom” i rekonstruisali su put ekonomskog migranta Ibrahima, a razgovarali su sa još troje ljudi sa kojima je putovao.

Špigl tvrdi kako njihovo istraživanje otkriva uznemirujući stepen nasilja koji je postao norma na spoljašnjim granicama EU.

Iz hrvatskog ministarstva unutrašnjih poslova rekli su da nemaju snimke nikakvih operacija tog dana na tom mestu koje se pominje u izjavama migranata i da ne mogu da komentarišu te događaje bez više detalja, za sada Špigl nije izneo detalje.

Naveli su i da izveštaji pro-migrantskih nevladinih organizacija u potpunosti ignorišu sukobe među migrantima u BiH, te da su oni povređeni u nezgodama ili se međusobno povređuju, a zatim krive hrvatsku policiju.

Kako piše Špigl, EU je do sada ignorisala navodna kršenja prava na hrvatskoj granici.

Ibrahim je pre dve godine otišao iz Kašmira s ciljem da se domogne privilegija u Evropi. Na kraju je uspeo da pređe granicu i došao je do Italije gde trenutno živi i gde je zatražio azil.

Novinari nemačkog lista tvrde i da hrvatski policajci primenjuju psihičko i fizičko nasilje, da čak da koriste bičeve, palice i kamenje, za šta nisu izneli konkretne dokaze.

Kurir.rs/Tanjug

Similar Posts